苦手な食べ物

私は戦後間もなくの生まれなので食糧難の時期と少しかぶっている。さらに少年期に父を失い、子だくさんの母子家庭で育ったという事で出されたものはとにかく有難く食べてきた。母親は子供にひもじい思いをさせたくなかったので、必死に働き、食べ物を用意してくれた。兄たちが早くから仕事に出て家計を助けるようになり、少しずつ余裕が出てきて人並みに食べられるようになった。かくの如く、ずっと好き嫌いを言えるような環境になかった。

これは今に至るまで私に好影響を遺している。嫌いな食べ物がそれ程浮かばない。中学生時代だったかに好みのインスタントラーメンが出るといち早く食べていたし、弁当に入っていた煮物が好物だった。ただチーズは石鹸を食べているような味気なさを感じ、好んで食べなかった記憶がある。

野菜では、結構早い時期にピーマンを克服できていたと思う。食べ始めは、苦みが強く感じられて得意でなかった。どうしても食べなければならない雰囲気だったからだろう、削り節をかけ醤油で浸して一気に食べると言う風だった。私は少年時代からどうゆう訳かほうれん草のお浸しが好物で、ピーマンも肉詰めなど洒落た料理より、大抵お浸し系で食べていた。ある時、爽やかで美味しいと感じたことを覚えている。

今の子供達に聞くと、苦手にする食べ物はパクチー、ゴーヤ、セロリ、レバーなどの名が挙がる。多くの子がピーマンを乗り越えているのは喜ばしい。キュウリやトマトも殆んど食べられるようだが、生食は好きになれない子がいた。

ゴーヤは明らかでないけれども、セロリは結構早い時期に美味しいと認識できていた。レバーは牛、豚、鳥いずれも大好きで、どうかすると生でも食べていたぐらいである。

私は四十代始めに海外赴任していた時期があり、その時にタイ料理でパクチーを食べたことがある。確かスープに添えられていたと思う。強烈な個性で全部は食べきれなかった。それまでに本邦でもある程度広まっていたのだろうが、私には実感がなく、ここで始めて食べたことになると思う。

それからはパクチーの名が結構耳に残るようになった。帰国後、一切食べていない。ところが同じ仲間の芹は、かつ丼に入っているものを始め、結構好きなのである。もはや食わず嫌いの類なのかもしれないが、食べる気がしない。少年期なら迷わず食べていただろうが、今では我儘が出て、食べなくて済むものは食べなくなった。

チーズに関して言うと、大学に進学して実家を離れ、美味しいものに出会ってからむしろ大好物になった。心を閉ざさずにいれば、美味しいパクチー料理に出会ったのかも知れない。

かくの如く子供たちに好き嫌いを無くせとは言えない立場だが、栄養面でも大切だし、自分の世界を広げることにもなる。少しづつ克服してもらいたい。                                               髭じいさん

Food I don’t like

I was born just after the war, so it coincides with the time of food shortages. Furthermore, I lost my father when I was a boy and grew up in a single-parent household with many children, so I gratefully ate everything that was served to me. The mother didn’t want her child to feel hungry, so she worked hard to provide food for us. My older brothers started working at an early age to help with the family finances, and little by little we were able to earn more money and eat like a normal family. Like this, I was never in an environment where I could express my likes and dislikes.

This has left a positive impact on me to this day. I can’t think of many foods I dislike. When I was in junior high school, I would eat instant ramen as soon as it came out, and my favorite food was the boiled food that came in my lunch box. However, I remember not liking the cheese because it tasted bland, like eating soap.

As for vegetables, I think I was able to get over green peppers fairly early on. When I first started eating it, I didn’t like it because it had a strong bitter taste. Probably because I felt like I had to eat it, I would sprinkle it with shaved bonito flakes, dip it in soy sauce, and eat it all at once. Ever since I was a boy, for some reason I’ve loved spinach dip, and I usually ate green peppers as a dip, rather than stuffed with meat or other fancy dishes. I remember feeling that it was refreshing and delicious.

The foods children dislike may include cilantro, bitter melon, celery, and liver. I’m glad that so many children are getting over green peppers. Most of them can eat cucumbers and tomatoes, but some don’t like eating them raw.

Although bitter melon was not obvious, I recognized celery as delicious quite early on. I love liver, whether it’s beef, pork, or chicken, and I would often even eat it raw.

There was a time when I was working overseas in my early forties, and at that time I ate cilantro in Thai cuisine. I think it was added to the soup. It had such a strong personality that I couldn’t eat it all. It must have been popular in Japan to some extent by then, but I didn’t have any experience with it, so I think it was the first time I had it.

Since then, the name cilantro has become quite familiar. I haven’t eaten anything since returning home. However, its family Seri is my favorite, especially the things in the katsudon. I may be the type of person who don’t like eating, but I don’t feel like eating. Had I been a boy, I would have eaten without hesitation, but now I have become selfish and don’t eat anything I don’t have to.

When it comes to cheese, after I went to university and moved away from home, I discovered something delicious and it actually became my favorite. Having remained open-minded, I might have discovered a delicious cilantro dish.

Although I cannot tell children to get rid of their likes and dislikes, it is important from a nutritional standpoint, and it can also expand their world. I want them to overcome it little by little.

Higejiisan

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